Jacueline Dinewald missar lektioner eftersom hon tävlar i hästhoppning. Därför blev hon av med studiebidraget. Foto: Privat.
SKOLA

"Folk sjukanmäler sig för att inte få frånvaro"

1:23 min

Sedan årsskiftet väljer skolorna själva när de ska rapportera in skolk till CSN, så att eleverna blir av med sitt studiebidrag. Tidigare gick gränsen vid 20 procents ogiltig frånvaro under en månad. Nu räcker det med att en elev skolkar "mer än några enstaka timmar under en månad och om det sker vid upprepade tillfällen".

Mer om det här i

– De sa bara att det är upprepad frånvaro, sen så kommer det här vara upp till varje rektor att tolka frågan, säger Jacqueline Dinewald som pluggar på Midgårdsskolan i Umeå.

Hon tycker att reglerna är alldeles för luddiga. Hon har blivit av med sitt studiebidrag då hon tävlar i hästhoppning på elitnivå, vilket gör att hon ibland missar undervisning.
– Även om man har gjort undan skolarbetet så spelar det inte någon roll eftersom man fortfarande inte fått ledigt, vilket gör att man får frånvaro istället, säger hon.

Sveriges elevråds centralorganisation tycker att det är osunt att studiebidraget knyts till frånvaron.
– Det som är avgörande är att elever får bättre kunskapsresultat. Sen om elever behöver lägga åtta eller tio timmar det är en helt annan fråga, säger Samir El-Sabini som är ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation.

Klas Elfving, pressekreterare på CSN, säger att skolorna rapporterat in mer skolk sedan årskiftet och att den tuffare regeln gjort att eleverna i större utsträckning väljer att vara i skolan av egen vilja.
– CSN kan ha uppfattat det som att fler går till skolan men det är för att folk sjukanmäler sig istället. Våra lärare säger att sjukanmälningarna aldrig har varit så här höga som de är nu. Det blir som en ond cirkel att folk sjukanmäler sig för att de inte vill få frånvaro, säger Jacqueline Dinewald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista