Färre studenter polisanmäls för fusk. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
UTBILDNING

Färre studenter polisanmäls för fusk

1:19 min

Det är färre studenter än tidigare som blir polisanmälda för att ha fuskat med studiemedlet. Dels beror det på att studenter gör mindre fel men CSN tycker inte det är nån idé att polisanmäla.

– Vi ser att polisen har valt att lägga ner en del av de här ärendena som vi ha polisanmält tidigare. Så vi har valt att fokusera på de personer som har höga summor i felaktigt utbetalade belopp, säger Klas Elfving, vid CSN.

Varje år gör CSN så kallade razzior där de kollar om studenter har fuskat med studiestödet. Det här gäller fusk där studenter felaktigt fått för mycket studiemedel. Ofta har fuskarna haft fullt studielån, och sen antingen slutat plugga eller gått ner till deltidsstudier utan att berätta om det för CSN.

Förra året polisanmäldes 193 personer men CSN märkte att flera av utredningarna lades ner och därför har de hittills i år polisanmält 35 personer.

P3 Nyheter har pratat med flera polismyndigheter som säger att det är få bedrägeriärenden som leder till åtal. Bland annat för att fusk med bidrag är svåra att utreda.

– Det är ett jätteproblem. Det är inte alltid lätt att bevisa att det har begåtts ett brott. Det är oklara regler när det gäller just bidragsbedrägeri i hanteringen i det här. Det är inte helt glasklart, säger Harald Runge, chef vid bedrägeriroteln i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista