Tandläkare är ett av framtidsjobben enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Linda Forsell/SCANPIX
JOBB

Arbetsförmedlingen ska söka upp ungdomar

1:58 min

Vill du bli tandläkare, gymnasielärare eller gruvarbetare så ska det inte vara så svårt att få ett jobb, det berättas på Arbetsförmedlingens presskonferens i dag.

- Jag tror det verkligen möjligt att hitta nånting men att få ett riktigt jobb kommer ta lite tid att söka. Det säger Katja som är påväg till arbetsförmedlingen för sitt första möte.

Hon kommer ursprungligen från Finland och har precis flyttat till Sverige efter åtta år i Kanada och nu är hon på jakt efter ett jobb så hon kan stanna i Sverige. Men de unga som inte kommer till förmedlingen självmant, ska Arbetsförmedlingen söka upp. De berättas på deras presskonferens som handlar hur arbetsmarknaden kommer se ut de närmsta två åren.

Under de här två åren kommer det bli 20 000 fler som har ett jobb. Men samtidigt kommer arbetslösheten va oförändrad. Vilket beror på att det är fler som söker jobb så det hela går på ett ut.

För att hjälpa unga in på arbetsmarknaden hoppas dom att arbetsgivarna är villiga att hjälpa till. För får man praktikplats på ett företag så är det lättare för dom som inte har klarat grundskolan eller gymnasiet att få jobb sen, menar Angeles Bermudez-Svankvist. Men det handlar till stor del också om till vilket yrke man söker sig, inte så otippat kanske men den offentliga sektorn är ett hett tips.

- Där finns det faktiskt många olika val. Från tandläkarexamen till undersköterska eller sjukvårdsbiträde, personlig assistent. Det finns jobb inom skolan från förskolärare till lärare i gymnasiet.

Något som det också pratas om är att det är mängder av folk som kommer gå i pension snart, problemet är bara att unga i dag inte söker sig till samma yrken. Gruvarben i norra Sverige är ett exempel. När presskonferensen är slut stöter jag på Katja igen.

- Det gick jättebra, jag har fått en intervju nu så vi får se vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista