Endometrios innebär att mensblod inte rinner ut som det ska å det är den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet. Foto:Claudio Bresciani/SCANPIX
Hälsa och sjukvård

Kvinnosjukdom upp på riksdagens bord

1:47 min

Idag debatterades kvinnosjukdomen endometrios på riksdagsnivå. Endometrios drabbar var tionde kvinna i Sverige, men trots att den är så pass vanlig vet många inte ens att den finns. Kristina Lifftner är med i endometriosföreningen i Stockholm, hon var på plats för att lyssna på debatten idag.

- Jag tror att politikerna kommer göra någonting, jag hoppas det, att man tillsätter någon form av utredning, ser över utbildplaner eller liknande. Det är långsiktigt men man måste göra det.

Det finns det ingen utredning hos Socialstyrelsen idag och enligt Socialminister Göran Hägglund kommer det inte att göras någon utredning heller. Trots att var tionde kvinna i Sverige lider av endometrios.

Sjukdomen är kronisk och liknar mensvärk. Den innebär att mensblod inte rinner ut som det ska och sjukdomen är den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet. Många vet inte ens att dom har endometrios.

Idag finns det endometrioscentrum i tre av 21 landsting. Men det behövs minst det dubbla för att kunna ge den vård som behövs säger endometriosföreningen.

Göran Hägglund berättade att regeringen bedömde att vården måste förbättras kunskapsmässigt och få nya riktlinjer som ska gälla för alla Landsting.

- Att det finns stora skillnader mellan olika landsting och de riktlinjer som kommer är jag övertygad om kommer kunna leda till stora förbättringar och naturligtvis också kvinnorna själva som är berörda får så stor kunskap som möjligt inför den viktiga uppgift de har framför sig.

Han menar att alla i Sverige ska ha rätt till lika vård, men just nu ser det inte ut så. Vilket många med endometrios fått uppleva.

Kristina Lifftner känner sig arg eftersom debatten i riksdagen inte kom fram till nånting.

- Jag undrar om det varit samma sak om det varit en sjukdom som drabbat 10 procent av alla män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista