Illegal handel med utrotningshotade djur ökar

1:18 min

Svenska tullen har fördubblat beslagen av olagliga djur och växter de senaste fem åren.
Samtidigt visar en utredning som Världsnaturfonden har gjort att den illegala handeln med utrotningshotade djur bara ökar och ökar.

Nedmalda tigerben i orientaliska läkemedel är en av flera saker som har beslagtagits av Tullverket de senaste fem åren. Bland andra saker har man hart hittat finns uppstoppade krokodilungar, apkranier och djurpenisar. Även om det inte är så stora siffror så har antalet beslag av olaglig handel av djur och växter fördubblats på fem år. Från 15 beslag 2007 till 29 stycken förra året.
- Vi märker att våra beslag ökar. Och dom flesta beslagen sker på Arlanda, men det är inte främst hemkommande turister som åker fast. Utan det största flödet som beslagtagits har handlats från internet och hittats i postterminalen, berättar Evelina Mibesjö på tullverkets presstjänst.
En ny rapport från Världsnaturfonden visar att det är främst tre djurarter som far illa av handeln, elefanter, tigrar och noshörningar. Ett nytt rekord sattes när närmare 450 noshörningar dödades i Sydafrika förra året, samtidigt som tiotusentals afrikanska elefanter dödades för sina betars skull.
Man har också märkt att där ekonomin går bättre som i Thailand och Kina har fler blivit intresserade av att köpa handelsvarorna.
Reporter David Carr
david.carr@sverigesradio.se