Handeln av dopningsmedel på nätet fortsätter öka. Foto: Stockholmspolisen / Scanpix
Alkohol och droger

Tullen tar fast mer dopningsmedel

1:47 min

Tullverkets beslag av droger bara ökar och ökar, och framför allt har man hittat mer dopningstabletter; hela tre gången så mycket jämfört med förra året. Simon Larsson brukar gymma i Luleå, men han har inte märkt av någon dopning.

På ett gym i Luleå som vi besöker är det inte många som har märkt av någon dopning, bortsett från några sporadiska stickprover. Personalen säger att det beror just på att man har jobbat hårt för att motverka att doping på gymmet.

Men dopning är annars spritt över hela landet. Det kan börja med några musklick över internet i Göteborg eller Luleå för att drogerna sen ska skickas med flyg till Sverige via Arlanda. Dit kommer den största delen av det som beställs till Sverige, och Tullverket på plats märker att det kommer mer och mer. Mikael Lindgren, som är operativ chef på Tullverket i Stockholm, berättar att de numera har en medveten satsning på att försöka täppa till handeln via internet. 
– Vi märker också att folk handlar mer på internet, säger han.

Tack vare spårhundar, röntgen, och underrättelsearbete bland annat på Arlanda så har Tullverket i Sverige beslagtagit 280 000 dopningstabletter i år, jämfört med drygt 80 000 förra året. Alltså en ökning med ungefär 250 procent. Det beror också på att tulltjänstemännen har blivit bättre på att skilja vilka paket som ser misstänkta ut. Utöver dopingpreparat så har man lyckats ta fler olagliga läkemedel, cannabis, amfetamin och extacy. Och det som har beslagtagits är bara toppen av ett isberg, tror Mikael Lindgren på Tullverket.
– Absolut vi tar bara en bråkdel av allting, det är helt klart.

 David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista