Foto: Charlie Riedel / Scanpix.
OS i London 2012

Ännu osäkert kring OS-säkerheten

1:10 min

Med bara tre dagar kvar till invigningen av London-OS så dyker det upp nya frågetecken kring säkerheten. Tidningen The Guardian rapporterar om brister i utbildningen av personalen. 

Alla som ska in på OS-arenorna ska få väskorna röntgade, så att ingen ska kunna smuggla in bomber, vapen eller farliga ämnen. Personerna som ska röntga väskorna måste klara ett prov för att visa att de faktiskt känner igen en bomb när de ser den.

Tidningen the Guardian rapporterar om stora brister i säkerhetsutbildningen för de som ska vakta OS-arenorna. Personalen fick bara öva på själva röntgenmaskinen i 20 minuter, annars var det bara simuleringar. Själva provet bestod av flersvarsfrågor, men den som kuggade fick göra om provet flera gånger tills det blev rätt, dessutom hjälpte folk varandra att svara rätt.

Det är företaget G4S som sköter säkerheten under OS och det har redan fått mycket kritik. Man är inte ens nära att ha så många personer i tjänst som utlovat vilket lett till att brittiska försvaret har kallat in flera tusen soldater extra för att täcka upp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista