1 av 2
Rasul Jafarov som leder kampanjen Sing for Democracy, och Loreen. Foto: Civil Rights Defenders
2 av 2
Amnestys generalsekreterare Lise Bergh. Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter, Sveriges Radio
Mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan

Situationen värre efter Eurovision

1:14 min

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Azerbadzjan har inte blivit bättre - trots att hela Europa vände sina blickar mot landet under Eurovision Song Contest. Det säger organisationen Human Rights House och aktivister i landet som vi har pratat med. 

"Det tog bara någon dag, sedan började myndighetsfolk hävda att vi var fiender av den azeriska staten och förtrycket satte åter igång" berättar Rassul Jafarov, som var aktiv i organisationen "Sing for Democracy", som Loreen träffade i Baku.

Rassul Jafarov säger att det just nu pågår pågår en utpressningskampanj mot honom i regimtrogen press där han uppges vara en fiende till staten. Samtidigt säger han att fler som har de värre än han, eftersom landet nu har tio politiska fångar. 

Amnesty har länge uppmärksammat situationen i landet. 
– Nu efter Schlagerfestivalen ser vi hur polisen slår till. Man har inte lättat restriktionerna, tvärtom, det är nog ännu hårdare nu, säger Lise Berg, generalsekreterare på Amnesty. 

Men att Eurovisionfinalen hamnade i Azerbadzjan var ändå bra, för nu kunde vi uppmärksamma andra på  människorättssitationen i landet, tycker Rassul Jafarov. 
– Och vi vill gärna vinna igen så att Eurovision Song Contest ska återvända hit.

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@sverigesradio.se

#link=323245#

#link=335357#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista