1 av 3
Hjortsberga sågverkt, Alvesta, är en av de förorenade platserna. Foto: Simon Campanello / P3 Nyheter
2 av 3
Hjortsberga sågverkt, Alvesta, är en av de förorenade platserna. Foto: Simon Campanello / P3 Nyheter
3 av 3
Robert Rosenqvist, Länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Simon Campanello / P3 Nyheter
Miljö & politik

Miljöfarliga platser saneras inte

1:09 min

Många miljöfarliga platser blir inte sanerade eftersom det inte finns tillräckligt med pengar, och det kan göra att det läcker ut miljögift i naturen. Nu vill miljöministern att det läggs mer pengar på att ta bort giftet:

Robert Rosenqvist på Länsstyrelsen i Kronoberg visar runt på den nedlagda sågen vid Sjöatorpasjön utanför Alvesta. Det är en av ungefär 1300 platser i landet som regeringen beslutat ska saneras till 2050. 
– Risken är att man så småningom får förhöjda halter i sjön som så småningom gör att sjön skadas helt enkelt. 

Men nu säger Naturvårdsverket att inte ens en tredjedel av dem kan saneras i tid om regeringen inte satsar mer pengar på det. Svante Axelsson är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Vi kan inte hålla på att flytta fram och bara vänta och vänta och vänta. Det känns ju helt oacceptabelt att vi har massa marker runt om i Sverige som läcker miljögifter.

Förra året minskade pengarna regeringen gav till saneringar, men miljöminister Lena Ek vill satsa mer.
– Jag skulle ju önska att de fick mer än de ungefär 350 miljoner som dom har för i år. Att den summan skulle ökas på. Det är också det som jag har gått in med i dem förberedande budgetdiskussionerna.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista