I USA säljs fler vapen efter skottdramat på biografen i Denver förra veckan då tolv personer dog. Foto: Felipe Dana / Scanpix.
Dödsskjutningen i Colorado

Vapenförsäljningen upp efter dödsskjutningen

0:58 min

Vapenförsäljningen i USA har ökat efter förra veckans skjutning på en bio i Colorado där tolv människor dödades. Och det går fort och lätt att skaffa sig ett skjutvapen.

- Du kan gå in, välja ett vapen, fylla i ett formulär så kör vi en bakgrundskoll och om den går igenom kan du betala för vapnet och ta med dig det hem samma dag, berättade vapenförsäljaren Richard Taylor i Sveriges Radio häromdan.

I helgen var det mer än 40 procent fler i Colorado som ansökte om att köpa vapen än det var helgen innan. Och en annan vapenhandlare i delstaten som Denver Post pratat med i veckan säger att det varit fullt med folk i butiken och att många vapenmodeller sålt slut.

Enligt nyhetsbyrån AP köper folk fler vapen än normalt även i andra delstater runt om i USA och det är ett vanligt mönster efter den här typen av dödsskjutningar.

Dick Rutan som äger en vapenaffär säger till nyhetsbyrån attt han tror det beror på att man vill kunna försvara sig själv och sin familj.

Reporter: Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista