Bonusar för de som bygger studentbostäder är ett av förslagen från Socialdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX.
Socialdemokraterna föreslår:

Bonus för studentbostadsbyggen

Garantier för att minska riskerna med att investera i bostadsbyggen och bonusar för de som bygger studentbostäder. Det är några av de saker som Socialdemokraterna vill göra för att förbättra bostadssituationen. Socialdemokraterans bostadspolitiska talesperson Veronica Palm:

Byggbonusen som Socialdemokraterna tar upp är egentligen ett skatteavdrag som gör det billigare att bygga studentbostäder. Och med det hoppas dem att bostäderna riktade till unga ska bli fler.
Studentbostäder är extra svåra
att bygga och de har ännu svårare att kunna bära sina egna kostnader. Och det är ju uppenbart att den som går på studiemedel inte själv kan bära kostnaden för en nyproducerad lägenhet. Vi tycker att det är viktigt att unga vågar flytta till en annan ort och börja plugga. Då krävs det att vi tar ett gemensamt ansvar, så studentbostäder är det extra fokus på, säger Veronica Palm.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall vill främja byggandet på andra sätt.
– Jag lägger hellre krutet på att försöka förbilliga byggandet av studentbostäder genom regelförenklingar och liknande saker. 

I dag är kötiden till ett studentrum i Stockholm ungefär två år. För fyra till fem år sen var den tiden tre månader. Det säger Anders Cronqvist som är informationschef på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder. Han är positiv till Socialdemokraternas byggbonusar:
– Vi har genom åren hävdat att det är otroligt viktigt att vi har någon form av investeringsstimulans. En stimulans som fanns fram till 2006.

Socialdemokraterna vill också ha fler statliga kreditgarantier. Garantierna riktar sig också till de som vill bygga bostäder och är som en försäkring för banker som ger lån till dem. Istället för att banken säkrar med att ta hög ränta på lånet så garanterar staten att banken får tillbaka pengarna. På så vis kan byggherrarna låna billigare.

Azar Akbarian

azar.akbarian@sverigesradio.se 

#link=323246#

#link=335479#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista