Svenskarna snor norrmännens jobb enligt en studie. Foto: Lena Knulti / Scanpix
De unga och jobben

Svenskarna tar norrmännens jobb

1:59 min

Norska ungdomar har problem att få sommarjobb och det är svenskarna som tar jobben, enligt en studie från universitet i Oslo.

En av dom som har lämnat Sverige för jobb i Norge är Linda Svedin från Östersund.

- Jag förstår tanken. Men jobb finns om man vill ha, så jag ser inget problem med att unga norrmän har svårt att få jobb. Vill man så går det, säger Linda Svedin.

På ett hotell i Trondheim träffar våra kollegor på norska radion, NRK, Linda Svedin som jobbar som receptionist. Hon har flera kollegor som också är från Sverige.

Hennes chef säger att den svenska arbetskraften i Norge generellt sett är mer serviceinriktad och att svenskar har högre arbetsmoral än norrmän.

Studien är en del av ett forskningsprojekt på Oslo universitet som finansieras av det norska arbetsdepartementet. Den visar att norska ungdomar mellan 17 och 18 år har svårt att hitta sina första sommarjobb på grund av den svenska konkurrensen.

Men det är en något onyanserad bild tycker Sven Oppegard, som är arbetslivsdirektör på norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.

- Jag tror att arbetskraftsbehovet är så pass stort och behoven så pass tydliga. Så att de som söker och är kvalificierade får de jobben som de önskar.

Gina Lund på arbetsdepartementet berättar att svensk arbetskraft är den största arbetskraftsgruppen i Norge, efter norrmännen själva. I stort tjänar Norge alltså på att ta emot arbetsvilliga svenskar säger hon. Och hon påpekar att det alltså bara är unga sommarjobbare som förlorar på det.

- När svenska ungdomar går in så går några norska ut ur arbetsmarknaden, säger hon.

Varken Högerpariet eller Arbetarpartiet tycker att den svenska arbetskraften är ett problem, utan snarare tvärtom.

Men Truls Wickholm, som sitter i den norska regeringen för arbetarpartiet, tycker att det är konstigt att svenska ungdomar över huvud taget måste åka så långt för att få jobb.

- Hade jag varit ungdom i Sverige så hade jag varit ganska förbannad på min egen regering, säger han.

Reporter: David Carr
david.carr@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista