Sociala nätverket går dåligt

Hopplöst trots 995 miljoner Facebookanvändare

0:45 min

Sociala medier-jätten Facebook uppger att de nu har 955 miljoner aktiva användare, alltså nära var sjunde människa på jorden. Det framgick när företaget presenterade sin första kvartalsrapport. Men börsen var inte nöjda med vinster och framtidsutsikter och aktien dök därför till sin lägsta nivå sedan den skakiga börsintroduktionen i maj.

Förväntningarna har varit enorma på Facebook. Det sociala nätverket som startades av vd:n Mark Zuckerberg på ett studentrum på Harvard för åtta år sedan, börsintroducerades i maj och värderades då till rekordhöga 700 miljarder kronor.

Folk köade för att få köpa aktier, men tekniska problem och stämningar kantade de första dagarna som börsbolag. Vid starten kunde aktien köpas för 38 dollar styck, när bolagets första kvartalsrapport släpptes i går sjönk aktien med 11 procent till sin lägsta nivå hittills, under 24 dollar.

Facebook gör en förlust på en miljard kronor under andra kvartalet på grund av kostander i samband med börsintroduktionen. Visserligen strömmar ännu nya användare till, men inte i USA och marknaden var missnöjd med att omsättningen inte ökar lika snabbt längre eller att bolaget inte gav någon hint om framtiden.

Mer än hälften av Facebookanvändarna går numera in via smartmobiler och pekdatorer och därifrån har Facebook hittills haft svårt att få in annonsintäkter som utgör en stor del av omsättningen. Betalning för spel som Farmville, är en annan intäktskälla, men även där går det trögt att få in pengar från det snabbt ökande mobila spelandet.

Vd:n Zuckerberg slog också ifrån sig ryktena att Facebook skulle ta fram en egen mobiltelefon. Företaget fortsätter att satsa stort på forskning och utveckling och har nu runt 4000 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.