Många människor kan tillsammans finansiera produkter de vill ha. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Finansiering via internet

Crowdfunding skippar skivbolagen

1:31 min

Många väljer att finansiera en bok eller en skiva med hjälp av människor på internet istället för att gå via skivbolag eller förlag. Christoffer Hiding samlade in pengarna till sin debutskiva via så kallad crowdfunding.

– Jag tänkte att varför inte, man tappar ju inte alls någonting på att testa det, berättar musikern Christoffer Hiding.

Han samlade på kort tid in över 60 000 kronor från fler än hundra olika personer.

– För min del innebar det mer kreativ frihet. Det var viktigt för mig att få hålla i den kreativa delen, säger han.

Fenomenet kallas crowdfunding. Du presenterar din idé på en webbsida och den som blir intresserad kan sen gå in och ge dig pengar. Oftast får givaren en gåva av något slag som tack, till exempel den färdiga skivan, boken eller filmen. Och crowdfunding det växer snabbt i Sverige.

– Om man säger så här, det tog oss ett år att samla in en miljon och tre månader att samla in miljon nummer två, berättar Daniel Daboczy som driver sajten där Christoffer Hiding skramlade ihop till sin skiva.

– Projekten är många fler och av bättre kvalitet. Och givarna är också betydligt fler än innan och ger också större summor.

John Jeansson jobbar på ekonomihögskolan på Linnéuniversitet. Han tror att crowdfunding är något som kommer att utvecklas mer i Sverige.

– Jag tror väl att det här egentligen är i sin början skulle jag säga. Men att det sen kan poppa upp mer nischade sådana här plattformar just för dig som vill ha finansering för forskningsprojekt eller musikprojekt eller vad det nu kan vara, säger han.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista