Unga tar oftare risker i naturen. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
19-åring försvunnen i fjällen

Unga litar för mycket på tekniken

2:00 min

En 19-årig dansk är fortfarande försvunnen i fjällen i Norrbotten, han försvann i onsdags. Många unga som går bort sig i fjällen har en övertro på teknik samtidigt som de tar stora risker, enligt Anders Morell på fjällsäkerhetsrådet i Kiruna.

Ljudet i inslaget kommer från ett klipp på Youtube där några fjällvandrare skadade sig efter att dom gled ner för Kebnekaise med gummistövlar. Enligt fjällsäkerhetrådet är det just den typen av kickar ett exempel på onödiga risker som tas i fjällen.

Just risktagandet är något som skiljer unga fjällvandrare generellt sett från andra åldersgrupper. Den klassiska fjällupplevelsen där man begav sig ut med 30 kg packning för att tälta runt i flera veckors tid har börjat bli mindre populär. Många vill ha en kortare semester, överskattar sin fysiska förmåga och tar med alldeles för lite utrustning.

Framför allt har yngre fjällvandrare en övertro på sin tekniska utrustning. Man förlitar sig på GPS:er och smartphones som många gånger inte ens fungerar ute i fjällen, säger Anders Morell på fjällsäkerhetsrådet i Kiruna.
– Vi är uppväxta i ett samhälle som tar hand om oss, det är bara att ringa 112 för att få hjälp. Men i fjällen får man klara sig själv, säger han.

Och för att klara sig själv så finns det en sak man aldrig för glömma, berättar Anders kollega, Per-Olov Vikberg.
– Ha en bra uppdaterad karta. Det finns nog tyvärr ungdomar som aldrig har sett en karta, utan man tittar på sin mobiltelefon hur det ser ut.

David Carr
david.carr@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista