Under 18 månader har Tillväxtverket lagt 16 och en halv miljoner på konferenser och interutbildningar Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Inrikes

Myndigheten slösade skattepengar

1:25 min

Sju och en halv miljoner kronor. Så mycket spenderade myndigheten Tillväxtverket av skattebetalarnas pengar på interna seminarier och representation under ett och ett halvt år. Det handlar om vistelser på slott och herrgårdar, spa och skidåkning, skriver Dagens Nyheter.

Totalt handlar det om ungefär sexton miljoner kronor som gått bland annat till konferenser och seminarier. Mötena har hållits på spa-anläggningar, slott och herrgårdar. Där har man bjudit personalen på bland annat vinprovningar och båtturer. 

I maj i år hade de personalfest på Grand Hotel i Stockholm där middagen kostade nästan 1500 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som myndighetens egna riktlinjer tillåter.

Tillväxtverket är en myndighet som ska gynna företagande och tillväxt, som också ska fördela EU-stöd över landet. Mynidgheten har cirka 300 anställda. Tillväxtverkets generalsekreterare, Christina Lugnet, säger att de ska titta närmare på hur de sköter sådana här ärenden. Hon medger att vissa utgifter inte ser okej ut, men försvarar till exempel personalfesten på Grand Hotel med att det var det billigaste stället.

Tillväxtverkets revisor på Riksrevisionen, Henrik Söderhielm, säger att det inte handlat om tillräckligt mycket pengar för det att det ska tas upp för granskning. Han menar att summan för representation, inte varit tillräckligt stor i jämförelse med andra utgifter för att riksrevisionen ska ha någon åsikt om det.
– Vi granskar utifrån väsentlighet och risk, och summan för representation har inte varit väsentligt, alltså tillräckligt stort för att vi ska anmärka på det.

Han menar att summan för representation, inte varit tillräckligt stor i jämförelse med andra utgifter för att Riksrevisionen ska ha någon åsikt om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista