Bild från Prideparaden 2010 - vissa grupper tycker att Pride har tappat och är för lite politik. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Pridefestivalen 2012

Anarchopride vill inte vara med

1:25 min

Just nu pågår Pridefestivalen i Stockholm. Under en vecka samlas HBTQ-personer för att gå på workshops och festa ihop, men alla vill inte vara med. Nu startar nya pridfestivaler.

Anarchopride är en av de grupper som inte vill vara med, de tycker pridefestivalen är för lite politik. De har istället sin egna festival under samma dagar vid sidan av pridefestivalen i Stockholm. Emma är med och arrangerar festivalen:
 – Vi vill inte ha en sån festival som är helt opolitisk och som vill ha med människor som försöker framställa sig som gayvänliga, det handlar inte om det. Vi tycker ju att HBTQ-kampen måste ske i samband med antirasistiska och antikapitalistisk kamp, för vi måste kunna förstöra förtrycken som förgör oss. 

– Vi är ju inte en rörelse utan vi är ju många med olika ingångar, som kallar oss HBTQ, säger Sofia Karlsson. 

Sofia Karlsson är debattör, feminist och aktiv Pridedelatagare. Hon håller med om att det finns en inre konflikt i HBTQ-rörelsen. Sedan några år finns det även en alternativ festival Uppsala och nu startar även Anarchopride i Stockholm. 
– Det finns ju alltid en spänning mellan det som är kommersiellt och politiskt och det är ju där vi inte är överrens, hur stor den ska få vara, och vad som är Pridefestivalen helt enkelt.

Ordförande för Stockholmpride, Peter Rimsby säger att alla är välkomna även om man har olika åsikter.
– Vi har en värdegrund som vi vill stå för och det vill vi att de som är hos oss också står för. Man har lika åsikter och det här är ett ypperligt tillfälle att kunna drifta dom. Vi vill ju inte utesluta folk.

Sofia Thermaenius

sofia.thermaenius@sverigesradio.se

#link=328172#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista