Flera antimuslimska - och högerextrema organisationer samlas i Stockholm samtidigt som Prideparaden. Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Pride 2012

Ökad säkerhet på Pridefestivalen

1:10 min

I morgon börjar årets Pridefestival och det väntas komma 45 000 festivalbesökare till Stockholm. Under paraden kommer det vara extra mycket personal ute, säger Lars Byström på Länskriminalpolisen. 

För nio år sen blev Prideparaden attackerad av motdemostrationer. Sen dess har det varit en lugn festival, men i år kommer flera antimuslimska - och högerextrema organisationer samlas i Stockholm samtidigt som paraden. Även Swedish Defence League kommer ha en sammankomst nu på lördag. Men Lars Byström, på Länskriminalpolisen, känner sig lugn trots att det kommer vara mycket att göra och de har tagit in extra personal:
– Det kommer vara en intensiv dag, vi har ju en hel del aktiviteter, förutom priden. Vi har tagit ut personal för att kunna hantera de här olika evenemangen.

Men Lars Byström tror inte att de högerextrema är ett hot för prideparaden.
– Nej vi har inte fått några sådana indikationer, vi har ingen information om att man från den här sammankomsten ska störe Pride. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista