Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Alkohol och droger

Ny livsfarlig nätdrog ska stoppas

1:17 min

En livsfarlig drog som säljs på nätet har sedan april hittats vid 14 dödsfall i Sverige. Samtliga obducerade var unga män och nu gör Tullverket en kraftsamling för att få stopp på flödet. 

Förstorade pupiller, förvirring, ångest och även dödsfall. Det är några av bieffekterna som den nya drogen 5-it har. Den kan lite slarvigt jämföras med amfetamin, och den är enkel att beställa på nätet, berättar Lars Hansson som är Tullverkets nationella drogspecialist.

- Man blir både upprörd och ledsen när man har förstått att folk tror att de inte är farliga. För vi som sysslar med det här vet ju att att de är oerhört farliga, säger han.

Lars Hansson tror det som lockar folk att köpa just 5-it, är dels att den är laglig, men också att den bara ger centralstimulerande effekter, alltså inga psykadeliska effekter såsom hallucinationer.

Men sedan april har alltså rättsmedicinalverket påträffat 5-it i fjorton olika obduktioner av unga män som har överdoserat. I två av fallen har personerna bara använt 5-it och i de tolv andra så har det blandats med andra medel.

Men nu har Folkhälsoinstitutet föreslagit till regeringen att man ska göra drogen olaglig, och numera har också Tullverket rätt att beslagta och förstöra den här typen av droger innan lagen har gått igenom. Och 5-it har nu högsta prioritet.

- När det blir så här många tragiska dödsfall då kraftsamlar vi och vi lägger ju fokus på detta, det är helt klart, säger Lars Hansson.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista