Bristen på studentbostäder

Betalar för bostäder som inte finns

Studenter som letar boende inför terminstarten riskerar att hamna i händerna på bedragare som annonserar ut falska lägenheter på nätet. Josefine Lindberg pluggar till läkare i Umeå. Hon blev nyss erbjuden en lägenhet av en man från Cypern.

På grund av hyresvärldens tillstånd kunde han inte resa till Sverige för att visa lägenheten, men han hade anlitat en agent via ett mäklarföretag som skulle agera mellanhand.

– Vi tyckte att det lät lite konstigt, vi fick inte träffa den här agenten innan vi hade betalt en deposition.

Josefine Lindberg och hennes pojkvän anade att något var galet och hörde av sig till mäklarföretaget, som inte kände till mannen.

Polisen i Stockholm, Malmö och Göteborg berättar att det här är en vanlig typ av bedrägeri, särskilt inför terminstarten då trycket på lägenheter är stort från inflyttade studenter. I studentstaden Uppsala utreder polisen just nu 25 fall.

Anders Börjesson är chef för utredningsenheten i Göteborg, där man för tillfället utreder en tiotal fall. Men han berättar att han räknar med det dubbla inför terminstarten. Han tror att just studenter är i ett utsatt läge

– På grund av bostadsbristen idag är studenter mer eller mindre desperata och betalar in hyra i förskott på sex, sju tusen.

Josefine Lindberg håller med om att studenter ofta hamnar i ett pressat läge.

– Som student har man kanske inte koll på hur det går till. Kan man hyra svart, brukar man betala deposition och så vidare. Man är antagligen långt hemifrån och vill bara veta att man har någonstans att krypa ner på kvällarna.

Anders Börjesson tycker man måste våga vara skeptisk och inte låta sig stressas in i en affär.

Ställ motfrågor, hur länge har personen bott där? Få annonsören att prata om lägenheten. Förhoppningsvis kommer det komma upp varningssignaler om något är galet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista