De stora ungdomsorganisationerna kommer förlora på de nya bidragsreglerna. Foto: SVT Bild.
Nya regler för ungdomsorganisationer

De stora får mindre pengar

1:32 min

Vid årsskiftet kommer nya regler för statsbidrag till ungdomsorganisationer. Och det är de största organisationerna, som exempelvis scoutrörelsen, som är förlorarna när systemet görs om.

- Vi har kontakt med många som är oroliga för sin finansiering nu, säger Felix Köning som är ordförande för Svenska ungdomsorganisationer LSU.

Han säger att det är svårt att beräkna hur mycker mindre pengar de största ungdomsorganisationerna kommer att få framöver, men mindre pengar blir det.

- Många organisationer är beroende av de bidrag som man får från det offentliga. Jag vet flera organisationer som redan planerar för uppsägningar.

I de nya reglerna för statsbidrag till ungdomsorganisationer kommer det inte längre vara viktigast att ha så många medlemmar som möjligt. En del av bidraget kommer istället bestå av en fast del på 350 000 kronor som alla ungdomsorganisationer, oasett storlek, garanterat kommer att få. Många mindre organisationer kommer alltså att få mer pengar av staten.

Felix Köning på LSU kritiserar inte omfördelningen av pengarna så mycket. Däremot är han kritisk till att den totala summan avsatt för ungdomsorganisationer inte har ökat.

- I och med att ungdomsorganisationerna ökar i antal och når fler unga så bör ju också pengarna öka till organisationerna, säger han.
- Det som unga gör i organisationerna - träffar nya kompisar, utvecklar sina intressen, testar nya saker och förbereder sig för arbetslivet - det menar vi är värdefullt. Det är något som samhället bör primera och prioritera rent ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista