Mycket sport under sommaren gör att spelandet ökar. Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
Spelberoende

Sportsommaren ökar spelandet

Sommarens stora sportevenemang gör att fler och fler ringer till spelmissbrukarnas stödlinje och berättar om problem med sportbetting. Dennis Persson jobbar på en spelbutik på Linnégatan i Göteborg, och han har märkt av ett ökat spelintresse i sommar.

- Fotbolls-EM är ju en riktig höjdpunkt. Då ökar spelintresset väldigt mycket. Det blir surr i butiken, mycket snack mellan kunderna. Och då frågar man ju så klart om de vill vara med på något bra andelstips.

Enligt Svenska spel ökar spelandet alltid under stora sportevenemang och inte minst under fotbolls-EM och VM.

De räknar med att spelandet på så kallade "fasta odds" omsatte 100 miljoner kronor under fotbolls-EM i år. Det kan man jämföra med 40 miljoner under samma period förra året.

Och det har varit svårt att slå på teven i sommar utan att se reklam för sportbetting.

Enligt FORUM's stödlinje för spelmissbrukare är det färre personer som hör av sig på sommaren. Men av de som har hör av sig i sommar är det fler än vanligt som berättar om problem med just sportspelande.

Anna Karin Rybeck är forskare och jobbar med spelfrågor på FORUM:s stödlinje.

- Under sommaren har samtal om sportspel ökat från 11 procent till 17 procent. De har också gått om pokerspel. Och det har givetvis att göra med den extrema medieexponeringen som har varit under de stora sportevenemangen i sommar.

Reporter: Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista