Gangstermålet i Södertälje

"Kriminaliteten har minskat"

2:03 min

Mord, utpressning och människorov. I dag dömde Södertälje tingsrätt 16 män till fängelse och två till sluten ungdomsvård, i det som kallats Sveriges största rättegång mot organiserad brottslighet. Och Södertälje är en tryggare och säkrare stad jämfört med för två år sen. Det säger både polis och kommunpolitiker.

På Södertäljes huvudata är det en idylliskt solig sommardag. Barnen leker, de vuxna går in och ut ur butikerna och stannar till för att prata med bekanta. 

2009 mördades den första personen i det gängkrig som pågick här för ett par år sen. Och 2010 sköts två bröder till döds och en tredje man skadades svårt. Allt hände på den illegala spelkubben Oasen. Enligt tingsrätten handlade det om ett krig om spelmarknaden i stan.

Det styrande Södertäljenätverket har enligt polisen under flera år stått bakom utpressning, hot och våld som drabbat södertäljebor. Men mot slutet av 2010 började polisen gripa personer. Sammanlagt åtalades 20 personer i målet som är ett av de största i svensk rättshistoria.

Många av de nu dömda har suttit häktade ända sen de greps för ungefär ett och ett halvt år sen. Och under den tiden har brottsligheten minskat och tryggheten ökat i stan, menar både polisen och kommunens politiker.

Tomas Kaya som har bott i Södertälje i nästan hela sitt liv tycker att saker har förändrats. 

- För två, tre år sen hörde man ju om det som hände i Ronna och så där. Problematiken fanns där, folk visste om den. Jag har märkt att folk har pratat om att kriminaliteten har minskat.

Samtidigt säger han att han inte märker av någon skillnad i tryggheten nu jämfört med för ett par år sen, när gängkriget rasade som värst. Som utomstående har han inte drabbats av brotten utan har alltid känt sig trygg.

Men ett företagarpar i stan delar inte den upplevelsen. De äger en liten butik i Södertälje och berättar hur det har blivit mycket bättre de senaste åren, att de har märkt hur speciellt inbrotten har minskat.

Men de vågar inte ställa upp på en intervju. De är rädda. Rädda för att fel person ska komma och hälsa på dem om de hör intervjun på radio. När de kommer ut ur fängelset kommer vi att möta dem här på gatan igen, säger de.