19-åring försvunnen i fjällen

"Fjället är ganska oförlåtande"

1:27 min

Den 19-årige killen från Danmark som försvann i de norrbottniska fjällen har nu varit borta i en vecka. Och under sommaren har flera personer gått vilse i fjällen. Överlevnadsexperten Mikael Stadin säger att man måste förbereda sig rejält innan man fjällvandrar.

– Fjället är ganska oförlåtande. Dels med vädret och sen om man hamnar vilse, säger Mikael Stadin, som är överlevnadsinstruktör på försvarsmakten.

Vi är i ett litet skogsparti i Luleå nära Mikael Stadins hem. Han berättar att vädret i fjällen kan vara riktigt förrädiskt. Mitt på sommaren kan man vakna upp med snö på tältet, och det kan komma så pass mycket tät dimma att man bara ser någon meter framför sig. Polisen tror att det var just tät dimma som 19-åringen överraskades av när han försvann.

Mikael Stadin säger att om man har gått vilse så är det oftast bäst att inte gå vidare.

 – Man har ju ett flyktbeteende, det man tycker är obehagligt vill man bort ifrån. När man känner sig vilse så tycker man att det är rätt obehagligt och då är det lätt att man strävar framåt och tänker "bakom nästa krön då kommer jag veta vart jag är någonstans". Till slut är man jättemycket vilse ifrån där man var tidigare, säger han.

På kalfjället växer det inte så mycket men är man längre ner kan man leta efter en gran.  Granskotten går att äta och kryper man in under grenarna så har man ett vindskydd, bara man har klätt granen med saker som gör att en helikopter kan hitta en.

Militären har en ramsa för hur länge man klarar sig utan det nödvändigaste: Tre minuter utan syre, tre dagar utan vatten, tre veckor utan mat. Och det finns viktigt tillägg: tre sekunder utan hopp eller vilja.

– Har man inte hopp eller vilja så spelar det ingen roll hur mycket mat eller vatten man har. Viljan är det som löser det sista, säger Mikael Stadin.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se