Nu oroar sig företagen bakom den digitala revolutionen för nätberoende. På bilden några barn som inleder sitt digitala liv den 15 september 1989. Foto: Anders Kallersand / Scanpix
IT och Teknik

IT-jättar oroar sig för nätberoende

1:01 min

Att nätberoende kan vara skadligt, det har till och med sociala medie-jättar och onlinespelstillverkare börjat oroa sig för. Deras egna anställda har blivit mindre effektiva och företagen oroar sig medarbetarnas hälsa.

Facebook, Twitter, Ebay, Google och Paypal talar nu öppet talar om det nätberoende som de själva har varit med om att skapa, i en artikel i New York Times. Chefer har börjat lära sig om hur yoga kan funka för stressa ner och Google har börjat lära ut meditation till sina anställda.

Medarbetare måste koppla ner för att få mer intima och äkta relationer, både till sig själva och sina nära och kära menar företrädare för Google.

Men alla nätföretag håller inte med om att de har ett ansvar. Företaget Zynga, som gör onlinespel som Farmille, menar att det vore som att säga att snabbmatsrestauranger var ansvariga för fetman i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista