Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Pridefestivalen 2012

Oro bland pridebesökare

"Känner mig trygg när polisen är här"
1:19 min

I går fick flera personer smyga ut bakvägen under ett seminarium för att dom kände sig hotade och nu säger många besökare att de också känner sig rädda. Men Ylva Björn som är chef för poliserna på Pride säger att det är en lugn festival.

– Det var många år sen de vi kallade för skinnhuvuden som vi hade runtom i området, så det har varit lugnt de sista priden som har varit, säger polisen Ylva Björn.

– Sen har vi ju trygghetsvandringar, att folk får veta att man kan gå till det mobila kontoret så blir man följd till tunnelbanan om man vill gå tryggt, fortsätter hon.

Även om polisen är på plats för att göra festivalen till en trygg plats så finns det en oro bland flera festivalbesökare. Det efter att två personer från Sverigedemokraternas Ungdomsförbund (SDU) gick in på en workshop igår som inte var till för alla.

SDU säger att de bara var där för att lyssna och tyckte själva att de inte utgjorde nåt hot. Men flera festivalbesökare som vi har pratat med känner sig hotade och vill vara anonyma.

– Jag tycker inte att sverigedemokraterna ska vara välkomna här, inte om de får folk att känna sig obekväma. Jag känner mig trygg när polisen är här, säger en festivalbesökare.

– Jag trodde faktiskt att Pride hade en annan policy när det gällde rasister och hbt-fientliga personer på området och hade rätt att avvisa dem. Men när jag fick reda på att det inte va så kände jag mig hotad. Jag kände mig hotad bara över att de är här, säger en annan besökare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".