Foto: Paul Sakuma /Scanpix
Sociala medier

Finns flera miljoner falska konton

"Användare som på olika sätt försöker tänja på gränserna"
1:27 min

83 miljoner konton bryter mot Facebooks regler, enligt deras egna siffror. Det handlar till exempel om att folk har falska konton, och det kan ställa till det för Facebook.

– Facebook vill sälja annonser och de annonsörer som köper annonser av Facebook de vill ju veta klart och tydligt vilka de når.

Simon Lindgren är professor i sociologi på Umeå Universitet och han menar att sajten kan förlora pengar på de falska användarna. Företaget har som idé att kunna sälja riktad reklam och då kan det bli ett problem om det plötsligt finns en massa falska konton.
– Om köparna av annonsplatser på Facebook blir osäkra på om det här är riktiga människor eller inte är det givetvis dåligt för sajten.

Enligt Facebooks egna siffror motsvarar 83 miljoner användare ungefär 9% av de som använder sajten. Bland de som bryter mot reglerna är ungefär hälften folk som har mer än ett konto. En annan del är konton till husdjur eller påhittade personer och några använder sig av falskt namn. Och så finns det ett antal som faktiskt är där för att förstöra eller tjäna pengar på att till exempel sprida reklam.
– Det finns alltid användare som på olika sätt försöker tänja på gränserna för vad man försöker göra i systemet. Sen finns det med säkerhet också alltid användare som har mer elakartade syften, säger Simon Lindgren

Han menar att det inte behöver vara ett problem för användarna själva att en del personer bryter mot reglerna.
– För den enskilde användaren kan det vara både uppfriskande och liksom positivt att det finns dom som försöker utmana systemet på olika sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".