Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Diskriminering

"Dags att veta var gränserna går"

"Hade man bytt namn av en annan orsak hade man inte blivit nekad"
1:27 min

För första gången kan diskriminering mot transperson prövas i rätten. Det är en kvinna född till man som inte fick byta sitt namn hos sitt försäkringsbolag, eftersom hon hade ett manligt personnummer. Kerstin Burman, jurist på Diskrimineringsbyrån Uppsala, driver fallet:

Kvinnan fick igenom sitt namnbyte hos Skatteverket hösten 2009. Och det var inget problem att hennes personnummer fortfarande var manligt. Men när hon ville få namnet ändrat hos sitt försäkringsbolag blev det stopp. Eftersom hon hade ett manligt personnummer för hon höra att det inte gick.

Att man inte ska diskrimineras på grund av att man är transperson står i lagen sedan 2009. Men under tre år har Diskrimineringsombudsmannen (DO) ännu inte prövat ett enda ärende av den här typen i domstol. Pär Holfve som är utredare vid DO förklarar varför:
– Förklaringen blir då att vi har gjort bedömingen att vi inte kommer nå framgång med något ärende, av de som kommit in. Men det ska inte tolkas som om vi inte skulle vara intresserade av att driva ärenden. Det här ärendet kommer vi följa med intresse.

Men Kerstin Burman tycker det är viktigt att lagen nu prövas i rätten.
– Det här gäller en lagstiftning som aldrig varit uppe på rättslig prövning, det är dags att veta var gränserna går, säger hon.

Hittills har DO fått in cirka 40 ärenden om diskriminering mot transperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".