1 av 2
Flygingenjören Rob Manning kramar om en kollega efter att Curiosity landat. Foto: Damian Dovarganes / Scanpix
2 av 2
Forskaren Brian Schratz var med i kramkalaset efter att Curiosity landat. Foto: Brian van der Brug /Scanpix
Rymdforskning

Curiosity har landat

Vilda glädjescener i Kalifornien
1:41 min

Strax efter halv åtta, svensk tid, kunde NASA bekräfta att det mobila rymdlaboratoriet Curiosity, som lämnade jorden i november, har tagit mark.

Sju minuters fördröjning från att det verkligen hänt. Så lång blev väntan för NASA:s personal innan signalerna från Mars nått till jorden och det stod klart att Curiositys landing lyckats. Då bröt vilda glädjescener ut i övervakningscentralen i Kalifornien.

Åtta och en halv månader har rymdresan för forskningsfordonet tagit och själva landningsmomentet var komplicerat.

Från att ha färdats i 20 000 kilometer i timmen inbäddad i en kapsel skulle Curiosity med hjälp av bromsraketer, och sista biten en fallskärm, tappa så pass mycket fart att det kunde landa mjukt på Mars.

Tanken är nu att det ett ton tunga fordonet med sina sex hjul, stor som en mindre bil och utrustad med olika instrument, ska börja samla in prover, fotografera och göra mätningar på Mars. Bland annat handlar det om en slags prospektering där Curiosity borrar i stenar efter spår av kolföreningar. Syftet är att försöka ta reda på om det kan finnas eller har funnits förutsättningar för liv på mars.

Ett prestigeprojekt för NASA, som förutom möjliga vetenskapliga framgångar, även inneburit ett ekonomiskt risktagande. Motsvarande 17 miljarder kronor har projektet kostat och i minst två år ska Curiosity arbeta på mars. Och strax efter landingen rapporteras om att rymdroboten lyckats ta och skicka hem de första, om än suddiga, bilderna från Mars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".