Rymdforskning

Finns det liv på Mars?

"Hur kom det sig att allt vatten försvann?"
1:35 min

Rymdexperten Dag Kättström säger att forskningsfordonet Curiosity ska försöka avslöja den röda planetens hemligheter och samtidigt förbereda för mänskliga besök.

– Om det har nu har funnits liv på mars kan det faktiskt finnas kvar, just den här roboten har möjlighet att borra. För första gången kan vi komma ned under ytan för att se vad som finns där, säger Dag Kättström som är vetenskapsjournalist och rymdexpert.

– Jag tror vi kommer lära oss mer om hur det var förut för miljarder år sen. Mars låg kanske före jorden i utvecklingen och sen gick nånting fel och nu kanske vi lär oss vad som gick fel. Hur kom det sig att allt vatten försvann och hur blev Mars så ogästvänligt som det är idag?

Med specialbyggd utrustning för 17 miljarder kronor kommer Curiosity att borra under ytan och leta efter liv på Mars. Dag Kättström tror att människan inom snar framtid kommer kunna leva där.

– Men vi kommer också lära oss om att Mars kanske inte är så otroligt ogästvänligt och att det finns möjligheter att vi åker dit och etablerar oss där. Det dröjer nog inte lång tid till att människor kommer efter och det är en av uppgifterna Curiosity har. Att förbereda inför mänskliga besök på mars, säger Dag Kätterström.

Sofia Thermaenius

sofia.thermaenius@sverigesradio.se

#link=328172#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista