Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
STURE BERGWALL

Mordutredning återupptas efter nya DNA-spår

"naturlig följd av frikännandet"
1:20 min

Polisen i Dalarna ska på nytt utreda ett av morden som Sture Bergvall, tidigare Thomas Quick , har erkänt men friats från. Polisen har hittat nya DNA-spår som kan vara avgörande för att hitta rätt mördare.

Mordet det handlar om är det på israelen Yenon Levi som hittades mördad i Rörshyttan i Dalarna 1988.

Thomas Ohlsson som är Sture Bergvalls advokat är nöjd med utredningen återupptas.

- Det är en naturlig följd av att Sture Bergwall har frikänts från det mordet. Det fanns redan i den ursprungliga utredningen ett flertal omständigheter som pekade mot en misstänkt gärningsmann och det är väl naturligt att man utreder de omständigheterna ytterligare, särskillt med hänsyn till den nya teknik som idag finns.

Sture Bergvall erkände mordet på Levi och fälldes för det 1997. Men drygt 10 år efter det tar han tillbaka det och frias senare.

Anledningen till varför Polisen nu tar upp det igen är för att ska försöka hitta DNA spår som kan göra att man kan hitta den rätta mördaren säger kriminologen Leif GW Persson till Svenska dagbladet. Och advokaten Thomas Olsson är säker på att DNA-spåren inte kan kopplas till Thomas Quick.

- Han har ingenting med det här mordet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".