Soldater i den svenska Isaf-styrkan på slätten utanför Camp Marmals flygplats i norra Afghanistan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Försvarsmakten

Posttraumatisk stress bland soldater studeras

"Jag patrullerar hela perrongen"
2:07 min

Sedan år 2000 har sju svenska soldater som tjänstgjort i Afghanistan fått symptom som liknar posttraumatiskt stressyndrom, uppger Försvarsmakten. Men det kan vara fler än så, befarar forskare som just nu arbetar med en studie i frågan.

– För min del har det inneburit en överdriven vaksamhet. Jag kan inte gå ner i tunnelbanan, kliva på vagnen och åka någonstans, utan jag patrullerar hela perrongen tills tåget kommer. Då låter jag alla kliva på först sen går jag in. Jag går inte in där jag ska vara utan går genom hela vagnen, sedan går jag in i en metkrok och så vill jag hålla koll på alla personer, hela resan. Och det är jävligt påfrestande att hela tiden behöva göra det. Det säger Patrik som varit soldat i Afghanistan.

Han var där 2009, men när han kom hem drabbades han av posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD som det förkortas. Det kan drabba människor som varit med om en situation som inneburit livsfara.

Sju kända fall efter Afganistan

Försvarmakten har i dag ingen prognos över hur många soldater som kan komma att drabbas av PTSD. Sedan år 2002 har omkring 6 500 svenska soldater tjänstgjort i Afghanistan. Hittills känner Försvarmakten bara till sju fall där soldater kommit hem från Afghanistan med symptom som liknar posttraumatiskt stressyndrom.

Christer Westfahl som är vårdlärare och reservofficer på P7-regementet i Skåne tror att fler som kan lida av PTSD.

– Att det finns ett mörkertal, det tror jag säkerligen att det kan finnas, säger han.

2009 startade Christer Westfahl en studie där han har undersökt hemvändande soldaters psykiska hälsa. I den ingår soldater från två bataljoner som vid fem tillfällen har fått svara på enkäter.

Det är en av de första gångerna som svenska soldater ingår i en sådan studie. Men det danska försvaret har gjort liknande studier och kommit fram till att omkring fem procent – alltså 450 av de 9 000 soldater som tjänstgjort i Afghanistan – kommer att få posttraumatiskt stressyndrom.

Christer Westfahls studie ska presenteras vid årsskiftet. Då hoppas han att den kan hjälpa Försvarsmakten att bli bättre på att förbereda soldater innan de åker och att ta hand om dem när de kommer hem.

– Med den kunskap vi får från undersökningen och den från andra länder kan vi få en bättre utgångspunkt när vi sänder iväg dem, säger han.

PTSD drabbar fler än soldater

Kerstin Bergh Johanesson, som forskar om posttraumatisk stress på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att det inte är helt ovanligt även bland dom som inte är just soldater.

– Det finns en svensk undersökning som visade att kanske genomsnittligt sju procent av befolkningen någon gång har haft besvär som med stor sannolikhet har varit post-traumatisk stress, säger hon.

Enkelt förklarat så fungerar Post traumatisk stress, så här, berättar Kerstin Bergh Johannesson. Du har både trevliga och jobbiga upplevelser lagrade i minnet. De trevliga upplevelserna ställer inte till med några problem, men de jobbiga upplevelserna som man har försökt förtränga kan bli riktigt besvärliga. Större delen av tiden fungerar man helt normalt, men den posttraumatiska stressen märks när man hamnar i en situation som påminner det jobbiga man har varit med om. Och det finns fler exempel på jobbiga upplevelser.

- Trafikolyckor, plötsliga dödsfall, personer som har känt sig hotade eller varit utsatta för övergrepp. Till och med när man har haft en svår förlossning kan man vara med om post-traumatisk stress, säger Kerstin Bergh Johannesson.

Caroline Åkerlund, Ekot
David Carr, P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".