Foto: Thomas Winje Øijord /Scanpix
UPPHOVSRÄTT

Greenpeace får rätt mot oljebolag

Nesteoil fortsätter hålla koll på GP
1:49 min

Greenpeace bröt inte mot upphovsrätten när de startade en parodisajt
om ett finskt oljebolag. Det säger FN:s upphovsrättsorgan WIPO.

Parodisajten togs ner när oljebolaget stämde webbhotellet där sajten låg.

Nu är sajten flyttad till webbhotell Binero. Eric Arnberg som jobbar på Binero är nöjd.

- WIPO har följt sina regler och har kommit fram till det vi sagt, att Greenpeace agerande är legitim kritik som ska rymmas inom yttrandefriheten och har inte något kommersiellt syfte.

Greenpeace kritik mot Neste oil handlar först och främst för att bolaget utvinner disel ur palmolja och med skövlar regnskog i främst sydostasien. Därför har man skapat en parodisajt som liknar oljebolagets egen sajt.

Det har retat upp Nesteoil och som i maj stämde Greenpeces förra webbhotell Loopia för upphovrättsbrott. Bland annat ansåg bolaget att Greenpece kopierat domänen nesteoil.com och ändrat den till nestespoil.com.

Och Oljebolaget gick också till FN:s upphovsrättorgan WIPO för att få rätt mot Greenpeace i domänfrågan. Men istället väljer alltså WIPO nu att ställa sig på Greenpeace sida. Det var okej att använda domänen.

Trots att Greenpeace fick rätt mot Nesteoil, kommer bolaget att fortsätta ha koll på sajten, säger Matti Hautakangas, bolagets chefsjurist.

- Ja de kan kan använda domännamnen men frågan är handlar fortfarande vilka varumärken eller image dom kan använda på sin hemsida.

Så ni forsätter ha ögonen på dom?

- Ja det gör vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".