Enligt en granskning från Piteå-Tidningen kan SSU i Piteå ha fuskat till sig över 600 000 kronor. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Bidragsfusk

SSU kan ha fuskat till sig 600 000

Ur 12-sändningen: ”Fuskat till sig över 600 000”
1:19 min

SSU:s lokalförening i Piteå har fuskat med bidrag, enligt en granskning från Piteå-Tidningen. Och det är inte första gången något sådant här händer. Vår reporter i Luleå, David Carr, har tittat närmare på det och berättade för programledare Andreas Landmark hur det ligger till.

- Det här är väl inte första gången något sådant här händer i Norrbotten?
Tidigare i våras anklagades hela distriktet i Norrbotten för att ha fuskat till sig hundratusentals kronor. Och nu är det alltså lokalgruppen i Piteå som anklagas för att ha lurat till sig pengar på samma sätt.

- Hur har dom gått till väga?
Enligt Piteå-Tidningen så har SSU i Piteå fått bidragspengar av kommunen och landstinget för att kunna hålla i utbildningar och kurser. Men majoriteten av kurserna ska helt enkelt vara påhittade. På så sätt ska de ha fuskat till sig över 600 000 kronor.

Jag pratade med Alexander Nilsson, som är ordförande för SSU i Norrbotten. Han sa så här:
- Det här är ju ett väldigt lokalt problem som verkar ha funnits tidigare i SSU Norrbotten. Och vi är ju en ny styrelse nu. Det här är längre tillbaka i tiden, innan jag och någon av de andra styrelseledamötena var aktiva inom någon SSU-styrelse.

- Alexander Nilsson pratar om ett lokalt problem, men bidragsfusk hos ungdomsförbund har ju förekommit tidigare?
Ja, det finns flera exempel när det gäller olika förbund. Bland annat har Folkpartiets, Centerpartiets och Vänsterpartiets ungdomsförbund också anklagats för att ha tagit emot bidrag som de inte har rätt till.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".