Kvinnor utanför byn Dashtok, sydost om huvudstaden Dushanbe, bär hem bommul i Tadzjikistan 2001. Foto: Maxim Marmur / Scanpix
Censur

Telias bolag blockerar sajter

"Delaktiga i kränkningarna av tadzjikerna"
2:30 min

Teliasoneras dotterbolag i Tadzjikistan blockerar nyhetsportaler på uppdrag av regimen i landet.

– TCell går i den tadzjikiska regeringens ledband, och de blir därmed delaktiga i kränkningarna av tadzjikernas rätt till fri och oberoende information, säger Nuriddin Karsjibojev, som leder det tadzjikiska riksförbundet för oberoende medier.

Ett av företagen som blockerar hemsidor är Tcell, svenska Teliasoneras dotterbolag i Tadzjikistan. TCell är en del av telekombjässens expansion i Eurasien som i fjol gav 9 miljarder kronor i vinst.

En oberoende journalist i Tadzjikistan har i denna och förra veckan, på Ekots begäran, försökt besöka ledande nättidningar, med hjälp av ett 3G-modem från TCell.

De stora ryska nyhetsbyråerna Ria och Lenta var oåtkomliga, likaså tevekanalen Vesti, regionala oberoende nyhetsbyrån Fergana och den ledande tadzjikiska nyhetsportalen news.tj. Inte heller Youtube gick att besöka.

Enligt det tadzjikiska Riksförbundet för oberoende medier har ett femtontal nättidningar varit tidvis blockerade sedan mars i år.

Men censuren intensifierades i slutet av juli när stridigheter blossade upp i Pamirbergen i östra Tadzjikistan, och TCell var med och släckte ned all mobilkommunikation i området runt staden Chorug.

De tadzjikiska myndigheterna motiverar censuren ömsom med tekniska skäl, ömsom med att rubriker eller kommentarsfält hos nättidningar varit utmanande.

Reportrar utan gränsers Europachef Johann Bihr har reagerat över pressens ofrihet i Tadzjikistan, och särskilt över att västägda bolag följer instruktioner om censur som ges utan domstolsbeslut.

– När de tar emot en sådan begäran borde de vänta på ett domstolsbeslut och hänvisa till de internationella avtal som Tajikistan skrivit under, säger Johann Bihr.

Efter SVT:s reportage i april i år om Teliasoneras delaktighet i förtrycken i öst fick företaget bred kritik i Sverige. Efter samtal med regeringen lovade företaget att bättra sig.

- I de länder där vi har direkt operativt ansvar kommer vi att göra en förnyad genomgång av legala och licensbaserade krav, med fokus på avlyssning och tillhandahållande av information, och där ska vi säkerställa att vi inte går längre än vad som krävs, sa styrelseordförande Anders Narvinger efteråt till Dagens Nyheter.

- Och i de fall där vi måste medverka aktivt, att det finns en väldefinierad process och att beslut tas på central nivå och inte på lägsta nivå.

Teliasoneras kommunikationschef Thomas Jönsson bekräftar dotterbolagets blockering av de tadzjikiska nätportalerna. Företaget ser denna gång dock inte några problem med dotterbolagets samarbete med en auktoritär regim kring att kringskära civilbefolkningens rättigheter.

– Samtliga operatörer och internetleverantörer i Tadzjikistan har fått en begäran från säkerhetstjänsten i Tadzjikistan att blockera två specifika sajter.

Det är nyhetsportalerna ria.ru och news.tj som TCell blockerar, säger Thomas Jönsson, men han känner inte till "läget exakt" när det gäller andra blockerade sajter som fergananews.com och Youtube.

– Vi tycker naturligtvis att tillgången till information ska vara så fri som möjligt, samtidigt så när ett land hänvisar till nationens säkerhet måste vi följa regelverket.

Teliasonera tycker att det är rimligt att det räcker med säkerhetspolis begäran för att man ska stänga ned en av de största tidningarna i landet, det behövs inget domstolsbeslut tycker ni?

– Teliasonera följer de lagar och regler som finns i varje land, sen ska vi absolut inte gå längre än vad lagen kräver.

Reportrar utan gränser är dock kritiska mot Teliasoneras agerande.

– Det är inte acceptabelt, säger Johann Bihr, Europachef på Reportrar utan Gränser.

Andreas Hedfors
andreas.hedfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".