Fest för skattepengar

Statlig stiftelse festade för miljoner

"9,3 miljoner till festfixare under 3 år"
1:12 min

Den statliga stiftelsen för strategisk forskning har festat för flera miljoner kronor som egentligen skulle ha gått till just forskning, enligt Dagens Nyheter. Vår reporter Paloma Vangpreecha berättar mer om stiftelsen.

– Stiftelsen för strategisk forskning bildades av staten för att ge pengar åt forskning inom naturvetenskap, medicin och teknik. Enligt Dagens Nyheter ska stiftelsen bland annat  ha betalat 9,3 miljoner till festfixare under 3 år. De har också haft en stor fest i stadshuset i Stockholm för 500 personer som ska ha kostat runt 2 miljoner kronor.

Ulla-Britt Frejdin Hellqvist är styrelseordförande på stiftelsen:

– När det gäller dom här pengarna så är det så att stiftelsen har två syften. Det ena är att främja forskning vilket vi gör. Vi lägger 600 miljoner om året på forskning men vi har också ett ansvar i att föra ut forskningsresultat o förändra bilden utav forskare för att göra forskningen attraktiv för det är viktigt för Sveriges konkurrenskraft, säger Ulla-Britt Frejdin Hellqvist.

Så dom har alltså inte gjort nått fel?

– Hon säger att dom inte har festat upp pengarna men att upphandlingen av festfixaren inte gjorts på rätt sätt och att dom nu kommer göra en egen utredning för att se hur dom ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".