Facebook slår ifrån sig kritiken
IT&TEKNIK

Lagring av chattar kan bryta mot lagen

"De lagrar info om kontot"
1:31 min

Datainspektionsmyndigheterna i de nordiska länderna är kritiska till vissa av Facebooks nya funktioner. Det gäller bland att Facebook lagrar privata chattar och en ny funktion som automatiskt känner igen personer på bilder och utan medgivande taggar personer.

– Jag kände att jag hade inget behov av det längre och sedan så vet jag att de lagrar information om kontot, så det var inte så roligt heller.

Christoffer Lindström har avslutat sitt konto på Facebook. En av anledningarna är att nätverkssajten lagrar information som skrivs i de privata chattfönstren och söker efter vissa ord i dem. De nordiska datainspektionerna är kritiska till detta.

Datainspektionerna gillar inte heller att det finns en funktion på Facebook som automatiskt kan känna igen personer på bilder och tagga dem utan medgivande.

Göran Gräslund är svenska Datainspektionens generaldirektör.
– Det som ligger i farans riktning, det är ju att det de inför kan vara ytterligare ett hot mot den personliga integriteten.

Men Facebook slår ifrån sig. Deras presstalesman Jan Fredriksson säger till TT att när det gäller lagringen av chattar handlar det om ett automatiskt system för att skydda barn från grova övergrepp.

I höst kommer de nordiska datainspektionerna att träffa Facebook för att prata om de nya funktionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".