Tanken är att om man tror att polisen gör något fel så ska man filma det med hjälp av appen. Materialet sparas sedan permanent på en server hos en medborgarrättsorganisation. Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
IT & TEKNIK

Enklare att filma polisövergrepp med ny app

Polisen kan inte radera klippen
1:26 min

En ny app i USA gör det enklare för personer att filma polisövergrepp med sina smartphones.

Appen skickar filmklippet till servar hos medborgarrättsorganisationen som ligger bakom appen. På så vis kan polisen inte radera klippen.

Appmakarna säger att detta är ett sätt att förhindra att personer blir misstrodda när de vill göra en anmälan om polisövergrepp.

Medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union i New Jersey ligger bakom appen som heter "Police tape". Än så länge finns det bara lagligt stöd för appen i staten New Jersey.

Organisationen kommer själva kolla igenom de matierial de får in från mistänkta polisövergrepp och sedan bedöma om några rättigheter har brutits. De hoppas att appen försvårar för polisen som i vissa fall har anklagats för att ha raderat bevismaterial direkt ur telefonen.

Det finns även en liknande app som har en funktion som gör att användarna kan meddela varandra om var polisen i New York gör visiteringar. Det skriver New York Daily News.

Det här appen har dock kritiseras av just polisen som säger att appen försvårar deras arbete. Polisen säger att kriminella personer då lättare kan ta reda på vilka platser de bör undvika.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".