Dansarna (fr. v.) Maggie Aulin och Malin Emmoth säger att något måste göras åt de låga lönerna bland dansarna. Foto: Paloma Vangpreecha.
Dansarnas låga löner

"Vi gräver vår egen grav"

"Vi gräver vår egen grav"
0:58 min

På söndag har flera proffesionella frilansdansare och koreografer i Stockholm kallat till "Det stora dansmötet". Där ska de prata om sin lönesituation. Maggie Aulin och Malin Emmoth tycker att det är dags för dansare att ta betalt i pengar och inte kläder när de tar uppdrag.

- Vi gräver liksom vår egen grav när vi tackar ja till jobb som är väldigt underbetalda. Då vet arbetsgivarna att de inte behöver betala för det här.

-När branschen slår över, när det är vanligare att man får produkter än pengar, då måste man göra någonting åt det.

Både Malin Emmoth och Maggie Aulin har läst Balettakademiens yrkeslinje, en utbildning som är tre år lång. Nu jobbar de som koreografer och danslärare, men tar också frilansuppdrag som dansare.

De säger att det är svårt att säga vad ett miniarvode skulle kunna, uppdragen kan se så olika ut, men att det under flera år funnits ett standardgage på 1500 kronor - som är alldeles för lite.

- Då har jag stått och repat i flera dagar, för att jag vill att det ska vara så perfekt som möjligt, och sen varit på plats en hel dag. Sen står jag där med mina tusen kronor och ska vara glad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".