UTBILDNING

Vill göra om yrkesprogram för att motverka tapp

"En slags undersköterskeexamen”
1:38 min

Regeringen vill återigen göra ändringar i gymnasiet.

Sedan gymnasiet gjordes om förra året, till en yrkesprogram och högskoleförberedande program, har det visar sig att det är det färre elever som söker till yrkesprogrammen. Värsta är det för vård- om omsorgsprogrammet dit väldigt få söker, säger utbildningsminister Jan Björklund.

- Det är kristvarning för att den sektiorn kräver betydligt mer arbetskraft i framtiden än vad som söker sig till vård och omsorgsprogrammet.

Lösningen enligt utbildningsministern kan vara en särskild examen för dom som pluggar vård och omsorg på gymnasiet, en undersköteskeexamen.

Utbildningsministern menar att det kommer att bli mer populärt att plugga vårdprogrammet om man får en specifik examen efter det. Till exempel så vill många plugga på teknikprogrammet eftersom eleverna där får en gymnasieingenjörsexamen efter det. Så nu kommer Skolverket kolla möjligheten med examen för vård och omsorgs elever.

Jan Björklund kan även tänka sig att yrkesprogrammet på gymnasiet kan bli kortare i framtiden. Han säger att om programmet blir ett eller två år så hoppar färre elever av skolan.

Lisa Linder Lindberg
lisa.linder-lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".