Meles Zenawis död kan påverka framtiden för de fängslade svenska journalisterna. Foto: Khalid El-Fiqi/Scanpix.
Utrikes, Etiopiensvenskarna

Etiopiens premiärminister är död

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är död, rapporterar statlig tv. Det här kan påverka läget för de svenska journalisterna som sitter fängslade i landet, Martin Schibbye och Johan Persson, eftersom Zenawi är den som fört samtalen om deras framtid.

I slutet av juni hade det gått ett år sedan de svenska journalisterna greps i Etiopien, och alla viktiga samtal om en eventuell benådan har förts med premiärministern personligen.

Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk politik och professor vid International Law and Policy Institute i Oslo, har tidigare oroats över att läget i landet kan komma att blir turbulent i och med premiärministerns död

Frågan om de två svenskarnas frigivning kan dels komma att prioriteras ned, när den etiopiska regeringen måste hantera den akuta situationen, men Meles Zenawi har också, trots hårda uttalanden, varit den som ställt sig mest positiv till att benåda svenskarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".