Porrfilm

Syfilis stoppar filminspelningar

"I gayfilmer är det vanligare med kondom"
1:15 min

I USA har man stoppat inspelningen av porrfilmer eftersom flera skådisar har syfilis. RFSU säger att det är olika när man använder kondom i porrfilmer.

– Vi vet att det är vanligare i gayfilmer att man använder kondom. I hetrosex är det mindre vanligt att man gör det, säger sexualupplysaren Maria Bergström.

Stoppet kommer att vara i tio dagar för efter att porrskådisarna har gått på en antibiotikakur i ska de börja spela in porrfilmer igen i Los Angeles där USAs porrindustri håller till och årligen omsätter flera miljarder kronor.

– Det är en gigantisk bransch och det finns både seriösa och mindre seriösa företag. Inom vissa företag så har man inte det här omtanke kan man säga att man inte ska överföra könssjukdomar, säger Maria Bergström.

Förra året så stoppades också då porrfilmsinspelningarna tillfälligt eftersom en porrskådis testades positivt för hiv. Grupper som jobbar mot hiv och aids i USA har samlat ihop tillräckligt många namnunderskrifter så att det kommer att bli en folkomröstning i november om porrskådisar måste använda kondom eller inte under inspelningar.

– Dels handlar det om att de som medverkar använder skydd för sin egen skull men det kan också handla om att vara en förebild för de som tittar - att kondom är ett självklart val när man har sex med andra personer, säger Maria Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".