studentbostäder

"Jag flyttade hit ut boende"

Äldreboende har blivit tillfälligt studentboende
1:46 min

Det är svårare än någonsin att få tag på ett studentboende runtom i landet, det visar Sveriges förenade studentkårers granskning. Situationen är värst i dom större städerna och bristen på studentlyor gör att kommunerna får hitta nödlösningar.

I det ett gult hus i Luleå som har varit ett gammalt äldreboende ska renoveras och byggas om - huset har nu blivit en akutlösning för 60 till 70 bostadslösa studenter.

– Vi kom på att vi faktiskt har en fastighet som står och väntar på att byggas om, med byggstart till våren. Då kan studenterna på där så länge, säger Karl Petersen, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

Nu i höst ser det ut att bli ännu värre på flera håll. Bara tre av 30 studieorter kan erbjuda en studentbostad inom en månad, visar Sveriges förenade studentkårers kartläggning.

– Jag kom hit utan boende, men som tur är har jag en kompis här som jag kan bo hos, säger Ida Wåhlin från Västerås som ska börja plugga i Luleå.

Nödlösningar verkar vara det som gäller i år.

– Tyvärr har det inte hänt tillräckligt så problemen är inte lösta den här terminen, säger Stefan Attefall, bostadsminister.

Vid de stora studentorterna och i Växjö är det allra tuffast att få tag på ett studentbodende i höst. Trots det finns inga planer på att bygga fler studentbostäder i Växjö.

– Läget är värre än vanligt, säger Jakob Allanson, ordförande för Linnestudenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".