Ekonomi och jobb

Fler beroende av bidrag

1:24 min

Personer som är beroende av socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter nu, har ökat med en fjärdedel på fem år. Sarita Hotti är ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna och säger att unga personer under trettiofem år är den största gruppen.

– Det här händer i hela världen i dag, att ungdomar inte får in en fot på arbetsmarknaden över huvud taget. Den andra delen är de utrikesfödda som inte har något som helst nätverk och inga kontakter, säger Sarita Hotti.

Kommunen räknar med att betala ut sammanlagt 200 miljoner kronor i försörjningsstöd i år och planen är att på något sätt få ner det med fem miljoner nästa år.

Vuxna över 18 år med långvarigt försörjningsstöd, i tio månader eller längre, blir fler i hela landet. Från drygt 84 000 personer 2006, då det låg som lägst, till närmare 110 000 förra året, enligt Socialstyrelsen.

Kruxet är att hitta jobben, för enligt Bo Wictorin, analytiker vid Eskilstunas näringsenhet, har 60 procent av de med försörjningsstöd här utbildning och är fullt ut arbetsföra.

Men dagens arbetsmarknad kräver allt mer specialiserade kunskaper.

– Det här är ett problem för hela Europa och västvärlden. Allt större andel går långa högskoleutbildningar, men när de kommer ut märker att det inte finns jobb inom just det de utbildat sig till, säger Bo Wictorin.

Och så kan man behöva tänka om när det gäller de enklare arbetsuppgifter som vi på så många håll rationaliserat bort över tid, säger nämndordförande Sarita Hotti.

– Inom vår egen hemtjänst till exempel så har vi undersköterskor som tvättar tvätt, städar och så vidare, fast de är utbildade till att göra något annat. Så här har vi rationaliserat bort jobben som inte kräver någon utbildning alls. Och det är nog här vi måste försöka vända på det igen på något sätt för att hitta de här arbetsuppgifterna som man skulle kunna göra om man inte har någon utbildning, för den här unga gruppen som är utanför, säger Sarita Hotti.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se

Allt fler på bidrag

  • I hela landet levde 4,4 procent av befolkningen i hushåll med ekonomiskt bistånd förra året.
  • I Eskilstuna och Södertälje var andelen 10,5 procent och i Sorsele 11,9 procent.
  • Lägst andel var det i Vellinge och Laxå, med 0,6 procent.
  • Långvariga biståndstagare över 18 år, alltså de som erhållit försörjningsstöd i tio månader eller längre, var 2006 totalt 84 142 personer i landet.
  • 2011 var det 109 301, en ökning med nära 30 procent.

Källa: Socialstyrelsens rapporter "Ekonomiskt bistånd årsstatistik 2011" och "Ekonomiskt bistånd årsstatistik 2006"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.