Bild från Anonymous video där de hotar Sverige med nya nätattacker. Foto: Anonymous/Youtube via Scanpix.
Internet

Anonymous hotar med fler attacker

1:31 min

Igår släcktes flera svenska myndigheters sajter ner efter nättattacker, men ingen har tagit på sig skulden. Men idag hotar någon som påstår sig vara från hackerkollektivet Anonymous med fler attacker.

Samtidigt som Försvarsmaktens, Swedbanks, SEB:s och Tidningarnas telegrambyrås sajter attackerades i går slog svensk polis till mot webbhotellet PRQ i Stockholm som har haft kopplingar till flera fildelningssajter.

Enligt företaget var polisen ute efter att spåra fyra IP-adresser, men de har misslyckats och är fortfarande kvar i PRQ:s lokaler.

Polisen har sagt att det är anhängare till Wikileaks som står bakom attackerna mot svenska sajter igår - men ingen har alltså tagit på sig ansvaret.

Istället kom i dag en video där en person i vit mask säger att det kommer fler attacker på grund av tillslagen mot fildelningssajter.

- Jag tror att videon är autentisk, säger Anders Hansson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som jobbar med IT-säkerhet på myndigheter och företag.

Han säger att videon verkar äkta, men att det är svårt att säga hur allvarligt hotet är.
- Kraften finns definitivt där för att åsamka ganska stora belastningsskador, säger Anders Hansson.

Ramin Farzin

ramin.farzin@sverigesradio.se 

#link=315809#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista