Martin Boldt är it säkerhetsforskare på Blekinge Tekniska Högskola. Foto: Lars-Peter Hielle
Brott, Nätet

Stort Facebookbedrägeri i Blekinge

1:59 min

Två personer i Blekinge ska ha blivit lurade på 800 000 kronor - och nu varnar polisen för att hjälpa kompisar med pengar på Facebook.

Rolf Thanche, som jobbar med IT-bedrägerier,har fått in en anmälan från en kvinna som säger att hon lurats på uppemot en halv miljon kronor via en kontakt på Facebook.
– Det är tragiskt att det finns personer som försöker luras, säger han.

Kvinnan som anmält ska ha fastnat för mannens berättelse om sin skilsmässa och lockades in i en fälla. Mannen berättade att han hade fem miljoner på ett fruset konto som han behövde pengar till att låsa upp. Det var då kvinnan i omgångar började betala in pengar till ett konto i Malaysia, som mest 345 000 kronor.

Efter att Blekinge läns tidning tog upp fallet i dag har ytterliggare personer hört av sig som också ska ha lurats på hundratusentals kronor.

Martin Boldt är it-säkerhetsforskare på Blekinge Tekniska Högskola. Han tycker att man ska vara väldigt kritisk som användare på Facebook.
– Det är ungefär som att nån skulle komma och fråga dig på torget, kan jag få 9000 kronor!?
Hur ska man skydda sig?
– Det är jättesvårt, men var skeptisk.  

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista