Uniformerna är impregnerade med det giftiga insektsmedlet permetrin. Foto: oto: Pontus Lundahl / Scanpix
försvaret

Utlandsuniformerna innehåller gift

Försvarsmakten: Uniformerna är inte farliga för människor
1:03 min

Försvarsmakten förbjuder soldaterna att använda de ljusa utlandsuniformerna i Sverige och på flygplanen hem från Afghanistan. Obs uppdaterad och rättad version.

Uniformerna är impregnerade med det giftiga insektsmedlet permetrin som ska skydda mot insektsburna sjukdomar men det är farligt för barn, husdjur och svensk natur och Försvarsmakten vill inte att det sprids här, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi vill inte ha permetrinprodukter spridda över landet. Det är ett väldigt potent gift, säger Tomas Westerlund, ansvarig för personlig utrustning på Försvarsmakten, till tidningen.

Samtidigt säger Försvaret att kläderna inte är farliga för soldaterna och att ökennaturen bryter ned ämnet snabbare. 

Rättelse: Under dagen har P3 Nyheter pratat med Försvarsmakten och Kemikalieinspektionen som säger att uppgifterna om att uniformerna skulle vara farliga för barn och husdjur inte stämmer.

Philip Simon är pressekreterare på Försvarsmakten.
-- För det första är det inte farligt för människor. Huvudskälet till att vi stoppade in det här medlet, permetrin, är för omvård av våra soldater.
För det skyddar mot myggor som bär på några av världens farligaste sjukdomar och som finns i insatsområdet, säger Philip Simon.

Kemikalieinspektionen ser inte heller några risker för människor att använda kläder som är impregnerade med permetrin. Det finns i dag till exempel godkända lusschampon som används i Sverige och som innehåller ämnet.

Även för naturen är riskerna låga, enligt Kemikalieinspektionen. Om man skulle hälla ut flera hundra liter av ämnet i marken skulle det vara dåligt för miljön men impregnerade uniformer skadar inte miljön menar de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".