Bostadsbristen för unga

Ministern: "Det här är beklagligt"

I Stockholm, Göteborg och Malmö finns det 220 000 unga som står i bostadskön. Och hittills i år har tre procent av dem fått en bostad. Vi har träffat Anna Berglund, som i flera års tid sökt efter ett hem som hon kan få kalla sitt eget.

– Jag bodde i en liten skrubb mellan köket och ett vardagsrum i lite över ett år, på en madrass. Jag hade en banankartong som sängbord, mina böcker låg staplade på golvet och mina kläder låg i en hög, säger Anna Berglund.

Hon är 26 år och jobbar som kock på en förskola här i Stockholm. Och under de fem år som hon bott i stan så har hon bytt bostad tio gånger.

Just nu bor hon i en andrahandslägenhet i Sätra utanför Stockholm. Men drömmen om att få behålla den kommer aldrig att bli verklighet. Senast i augusti nästa år måste hon ha flyttat igen.
– Bostadslösa människor planerar inte sin framtid. De har svårare att söka sig till universiteten. De har svårare att kunna se 5-10 år i framtiden och fråga sig: "var vill jag vara?". För det enda som upptar deras tankar och känslor är att man vill ha tak över huvudet de närmaste två månaderna, säger hon.

För Anna finns det ingen möjlighet att köpa sig en bostadsrätt. Då skulle hon behöva be sina föräldrar att låna pengar - pengar som dom inte har.
Enda chansen till en egen lägenhet är genom bostadskön.

Hittills i år har i snitt tre procent av unga som står i bostadskön fått en lägenhet i någon av de tre storstäderna.

Siffran varierar mellan städerna. Där Stockholm är lägst på två procent och Malmö högst på sju.

Sifforna är inte helt jämförbara - eftersom att köerna har olika definitioner av unga. I Stockholm och Göteborg räknar man på personer mellan 18 och 30 år, och i Malmö mellan 20 och 35 år.

Hur många av dem som står i kön som är aktiva eller i akut behov av en lägenhet går inte att se hos alla köer. Många står i kön som en försäkring för framtiden, enligt bostadsförmedlingarna.

Men i Malmö vet man hur många som är aktiva i deras kö, och av dem är det 9 % som fått en lägenhet i staden.

– Det visar ju hur allvarligt läget är på bostadsmarknaden. Vi har en stor bostadsbrist, säger Krister Hjelm, chef på Boplats Syd - Malmös bostadskö.

Krister tycker att ett av de stora problemen är att alla lägenheter görs efter en viss standard, vilket gör det dyrare att bygga.

– Måste alla badrum vara helkaklade? Måste man ha lägenheter som är över 35 kvadratmeter? Kan man hitta in i regelverket på ett sådant sätt att man skulle kunna bygga mindre lägenheter - och därmed få ner kostnaderna?, säger Krister Hjelm.

Vi ringer upp bostadsminister Stefan Attefall, och frågar vad han tycker om siffrorna:

– Det är oerhört beklagligt. Det beror på att vi har byggt för lite under 20 års tid och att vi har extra många ungdomar just nu samt en stark inflyttning till våra större städer. Allt det skapar det här problemet som beskrivs i statistiken.

Stefan Attefall föreslår att tiden det tar att bygga ska förkortas. Bland annat genom att förändra byggreglerna. Men det är ett långsiktigt projekt, säger han.

– Vad vi kan göra för att få effekt de närmaste månaderna är att underlätta andrahandsuthyrningen. Helt enkelt att någon som äger en bostadsrätt och inte behöver den för tillfället ska få det enklare att hyra ut den.

Men den här andrahandsmarknaden - oavsett om man hyr ut sin bostadsrätt eller hyresrätt - kan ju gå rätt smutsigt till. Det tas ockerhyror och det är oschyssta villkor. Hur ska man se till att det ska bli schysstare?

– Dels genom att få igenom ett tydligare regelverk så att alla vet vad som gäller. Men också göra det enklare att hyra ut genom att man anmäler till bostadsrättsföreningen att man vill göra det - och det kommer göra att färre bor i andra hand i svarta eller gråa kontrakt. Det blir istället öppet och därmed också lättare att syna vad som händer.

Fråga

Så här har vi räknat:

Undersökningen gäller åldrarna 18-30 i Stockholm och Göteborg samt 20-35 i Malmö och gäller tidsperioden januari - oktober 2012.

---

Antal unga som står i bostadskön i Stockholm = 158 449
Antal förmedlade lägenheter till unga i Stockholm = 3279
Andel unga som fått lägenhet genom bostadskön i Stockholm = 2 %

 ---

Antal unga som står i bostadskön i Göteborg = 45 934
Antal förmedlade lägenheter till unga i Göteborg = 2875
Andel unga som fått lägenhet genom bostadskön i Göteborg = 6 %

 ---

Antal unga som står i bostadskön i Malmö = 15 500
Antal förmedlade lägenheter till unga i Malmö = 1057
Andel unga som fått lägenhet genom bostadskön i Malmö = 7 %

---

Antal unga som står i bostadskön i Stockholm, Göteborg och Malmö = 219 883
Antal förmedlade lägenheter till unga i Stockholm, Göteborg och Malmö = 7211
Andel unga som fått lägenhet genom bostadskön i Stockholm, Göteborg och Malmö = 3 %

Hugo Rennéus

Hugo Rennéus. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio.

hugo.renneus@sverigesradio.se

#link=328170#

#link=335471#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista