Arbetsförmedlingen vill föregå med gott exempel

Anställer unga långtidsarbetslösa

Nästa en fjärdedel av alla unga mellan 16 och 24 år som står till arbetsmarknadens förfogande är arbetslösa. Arbetsförmedlingen tror att det kommer att bli ännu fler och har därför själva börjat anställa långtidsarbetslösa unga, berättar Angeles Bermudez-Svankvist som är generalsekreterare.

– Min ambition är att vi ska minst ha 200 ungdomar från sysselsättningsfasen anställda hos oss under en viss tid, för att få en referens och sen gå vidare till andra arbeten. 

Arbetsförmedlingen ser mörkt på framtiden. Efter att ungdomsarbetslösheten minskat sedan 2010 har den börjat öka igen och ligger på runt 24 procent för unga mellan 16 och 24 år. Antalet arbetslösa unga kommer att fortsätta stiga tror Arbetsförmedlingen, och den som varit arbetslös länge får det extra tufft i det här läget.
– De som får det tufft är de som varit borta från arbetsmarknaden eller inte ens kommit in. De har inte en referens eller någon som kan gå i god för att man är duktig och kan jobba, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Mattias Barros är 19 år gammal och arbetar som vaktmästare på Arbetsförmedlingens huvudkontor.
– Jag har fått leverera post, sortera paket, byta lampor, allt möjligt, berättar han.

Men om en vecka slutar han. Då har han jobbat i två månader, vilket var bestämt i förväg. Han hade knappt hunnit vara arbetslös innan han fick jobbet, men tanken är att unga som varit inskrivna som arbetslösa i flera år, och hamnat i nåt som kallas för sysselsättningsfasen, ska anställas till samma slags jobb som han har haft.

Hittills har Arbetsförmedlingen bara anställt runt 10 personer. Men målet är 200 stycken och tanken är att de ska få arbetslivserfarenhet och referenser så att de kan gå vidare till andra jobb.

– Det är som är viktigt för mig och för Arbetsförmedlingen är att föregå med ett gott exempel och som arbetsgivare själv anställa och ta in ungdomar. Som kan bli kundvärd eller jobba med andra uppgifter och på så sätt kunna gå vidare med andra jobb, Angeles Bermudez-Svankvist 

Ramin Farzin

ramin.farzin@sverigesradio.se 

#link=315809#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista