Politiker i blåsväder

Almqvist avgår efter läckta filmen

8:09 min

Erik Almqvist avgår som ekonomisk-politiske talesman för Sverigedemokraterna, men han blir kvar som riksdagsledamot. Anledningen är en film som Expressen publicerat, där Erik Almqvist kallar en kvinna för hora, beskriver en berusad man för ”blatte lover” och säger till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe”.

Händelsen inträffade för drygt två år sedan vid ett bråk på Kungsgatan i Stockholm, och filmades enligt Expressen av Kent Ekeroth, numera SD:s rättspolitiske talesman. Expressen har kommit över filmklippet och publicerar det i dag.

Erik Almqvist, då partiets pressekreterare, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, har tidigare helt förnekat att han använt rasistiska tillmälen i bråket eller att han kallat någon för hora.

– Nej, det är absolut inte sant, sa Erik Almqvist till Expressen förra veckan.

I dag samlades SD:s till ett krismöte kring filmen och partiledaren Jimmie Åkesson meddelade sedan på en presskonferens att Erik Almqvist avgår som ekonomisk-politiske talesman för Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att det var en av de tyngsta dagarna i hans politiska liv.

I dag säger Almqvist att han är ångerfull och att han känner att han tagit partiet ett steg åt fel håll, något han är oerhört ledsen för. Men att han skulle ljugit för Expressens reportrar håller han inte med om. Att han inte erkände när de konfronterade honom berodde på att han inte hade någon minnesbild av det hela. Han tycker heller inte att det han sagt var rasistiskt utan det ligger i betraktarens öga.

De nya uppgifterna kommer en månad efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett internt brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Händelsen hade sitt urpsrung i en diskussion mellan SD-politikerna Erik Almqvist, Christian Westling, Kent Ekeroth och komikern Soran Ismail en tidig morgon för drygt två år sedan. Almqvist säger i filmen till Ismail att han är "svenskfientlig", att Sverige "inte är ditt land" och "du beter dig som en babbe just nu".

Efter att en kraftigt berusad man dykt upp uppstår en hetsig stämning mellan honom och de tre SD-politikerna. I ett senare läge kommer en ung kvinna fram till de tre och kritiserar att de är tre mot en. Efter en stunds hetsigt diskuterande hör man Erik Almqvist säga till de andra att "skita i den här lilla horan."

Soran Ismail lade ut en videoblogg med en kortare filmsekvens från händelsen för två år sedan. Han vill dock inte uttala sig mer om händelsen, säger han till Ekot.

På Erik Almqvists Facebooksida kan man i dag läsa detta (ett utdrag):

"Expressen hävdar nu att man har videoklipp som styrker påståendena från tjafset på Kungsgatan för några år sedan. Det förvånar mig för jag minns inget av de orden som påstås och det gör mig såklart rejält ångerfull."

Isabell Höjman

isabell.hojman@sverigesradio.se 

#link=323247#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista